Voeding

Water:

Zoals eigenlijk vanzelfsprekend behoort te zijn, dient een Duitse reus iedere dag voorzien te worden van vers water. Geef in de wintertijd tijdens een vorstperiode de konijnen op gezette tijden lauwwarm water. Mocht u in het bezit zijn van (plastic) drinkflessen, leeg deze dan en geef uw dier tijdelijk water in een gewone waterbak. Anders heeft u een grote kans dat de flessen door de vorst kapot vriezen.

 

Hooi:

Niet alleen een Duitse reus maar eigenlijk elk konijn onafhankelijk het ras moet altijd hooi tot zijn beschikking hebben. De vezels uit van het hooi zorgen namelijk voor een goede peristaltische beweging van de darmen. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en kans zelfs als het te eenzijdig (geen hooi of stro) voer krijgt op een moment krijgt last krijgen van zijn spijsverteringsgestel. Dit kan leiden tot o.a. diarree. Het is wel bekend dat alle konijnen naar het verschonen of opstrooien van het hok aan het stro begint te knagen. Ook dit is zeer goed voor het gestel van de darmen. Tevens zijn zowel hooi als stro erg goed voor het gebit. Door het vele malen ontstaat er een goede (mits het dier een goede stand heeft van kiezen en tanden) afslijting van de tanden en kiezen.

Biks/ brok, droogvoer:

Bij aankoop van een ieder willekeurig konijn en
vooral bij jonge dieren is het erg belangrijk om het dier
de eerste paar dagen het voer te geven dat hij gewend was te eten. Daarna kan er eventueel zachtjes aan overgeschakeld worden naar een ander merk/ soort. Met de nadruk op zachtjes aan! Het voer dient een paar achtereenvolgende dagen gemengd te worden. Iedere dag minder van het huidige voer en meer van het nieuwe voer, totdat het dier volledig is overschakelt op de nieuwe brok.
Voor de fokkers is het wel bekend om een Duitse reus Biks te voeren. Biks zijn de bruin groene staafjes. Gemengd voer mag en Moet eigenlijk NIET gegeven worden. De reden hiervoor is dat konijnen bij gemengd voer snel geneigd zijn om de lekkere gekleurde dingen uit het voer te eten, en de groene korrels uit dat voer te laten liggen. Maar hier zitten juist de waardevolle voedingsstoffen in,
die een konijn nodig heeft. Handig is om Muesli met voer te mengen, en bv kruiden.
Nog een reden is dat gemengd voer veel koolhydraten bevat, en het geven van te veel van dit voer kan leiden tot blindedarm problemen, met als gevolg de bekende kwaal van aangekoekte ontlasting. Van Biks zijn verschillende kwaliteiten en merken te koop, niet elk merk Biks is goed. De een bevat bijvoorbeeld meer stof dan de ander. De voer/ merkkeuze blijkt vaak een kwestie van ervaring. De hoeveelheid droogvoer voor een Duitse reus zou 30 gram per kg. lichaamsgewicht per dag moeten bedragen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6-8 maanden, mag naar behoefte krijgen. Let echter wel op eventuele hoeveelheid. Een voedster in de laatste weken van de dracht, een zogende voedster en een (te) mager dier, mogen wel meer krijgen. Je moet de dieren eigenlijk op het oog voeren. Dit is erg makkelijk gezegd, maar naar als men over enige ervaring beschikt, dan zal men zich bij deze stelling aansluiten. De ene Duitse reus is de ander niet. Zo kan het voorkomen dat een fokker het ene dier meer geeft als het andere. Een goede maatstaf is het eten van hooi. Laat een konijn zijn hooi liggen dan is dit vaak een teken dat hij te veel Biks krijgt. Hij mag dan rustig geminderd worden. Hooi eten is immers zelfs nog beter dan Biks,

 

Groenvoer:

Als je een jong konijn groenvoer wilt gaan geven moet dat opgebouwd worden. Opbouwen is heel erg belangrijk om diarree te voorkomen. Begin met een kleine gift bijvoorbeeld een stukje wortel of een klein stukje bladgroente. Als de keutels de volgende dag goed blijven kunnen nieuwe groenten toegevoegd worden of een grotere hoeveelheid. Het opbouwen van groenvoer is ook belangrijk voor een oud(er) konijn dat geen groenvoer gewend is. Wordt groenvoer niet opgebouwd maar ineens gegeven dan kan een konijn heel erg aan de diarree raken. Vooral voor jonge dieren kan dit funest zijn. Als een Duitse reus op jonge leeftijd aan de diarree komt, dan wordt hij op latere leeftijd vaak geremd in de groei of in het geval als ze al wat ouder/ groter zijn dat de groei stopt. Jonge dieren kunnen hieraan zelfs sterven door diarree.

Eetbare planten en kruiden voor konijnen:

Paardenbloem- Taraxacum spec. – Onbeperkt
Duizendblad- Achillea millefolium – Onbeperkt enz.
Al deze goede planten en giftige planten kunt u opzoeken op internet.